Uitzwaaien: Zo laat je een goede laatste indruk achter!

Naast de ontvangst en het verblijf is het afscheid nemen ook een belangrijk onderdeel van de klantenreis. Veel bedrijven en organisaties leggen de nadruk op de ontvangst waardoor de uitzwaai vaak een ondergeschoven kindje is. En dat is zonde! De laatste indruk van een bezoeker zit namelijk vers in het geheugen. Wanneer zowel de ontvangst als het verblijf als positief worden beschouwd, maar het afscheid niet, kan dat een negatieve stempel drukken op de totale klantenreis. In dit artikel geven we je tips over hoe je een verpletterende laatste indruk achterlaat!

Ga direct naar:
> Afscheid is vaak het ondergeschoven kindje
> 1. Zorg altijd voor oogcontact
> 2. Een glimlach doet wonderen!
> 3. Proactief is altijd beter dan passief
> 4. Neem de tijd om de bezoeker of medewerker te bedanken
> 5. Vraag of je nog iets voor de bezoeker kunt betekenen
> 6. Overtref de verwachtingen van de bezoeker
> Maak gebruik van onze expertise!
 

Afscheid is vaak het ondergeschoven kindje

De receptionist(e), gastheer of gastvrouw speelt een grote rol in de fysieke klantreis van een bezoeker of gast. Hij of zij is het visitekaartje van het bedrijf en maakt vaak deel uit van de eerste indruk die een persoon ervaart. Maar wist je dat je de receptionist(e), gastheer of gastvrouw ook een hele grote rol kan spelen bij het creëren van een positieve laatste indruk? Wij geven je zes tips om ook van het afscheid van de bezoeker een beleving te maken.

 

6 tips om een verpletterende laatste indruk achter te laten

1. Zorg altijd voor oogcontact

Uit de Nationale Ontvangst Barometer, een onderzoek op initiatief van SPARQ naar de ontvangst in Nederland, is gebleken dat bezoekers het prettig vinden om opgemerkt te worden. Ze willen niet aan hun lot overgelaten worden. Dit geldt bij binnenkomst, maar ook bij het weggaan. Zorg er daarom voor dat altijd iemand oogcontact maakt wanneer een bezoeker of medewerker het pand verlaat. 

 

2. Een glimlach doet wonderen!

De ontvangstruimte is dynamisch. Gedurende de dag komen er geregeld mensen binnen of verlaten mensen het pand. Vaak ontstaan er rond bepaalde tijdstippen pieken waarop meerdere mensen tegelijk binnenkomen en vertrekken. Het kan dan best een uitdaging zijn om iedere bezoeker de aandacht te geven die hij of zij verdient. Vergeet dan nooit de kracht van een glimlach. Deze doet namelijk wonderen! Vaak vinden bezoekers, naast oogcontact, een knikje en een glimlach al voldoende om een positieve indruk achter te laten.

 

3. Proactief is altijd beter dan passief

Is het rustig in de ontvangsthal of heb je de luxe dat er altijd een gastheer of gastvrouw bij de ingang/uitgang staat? Zorg dan altijd voor een proactieve benadering wanneer een bezoeker op het punt staat het pand te verlaten. Het is namelijk een stuk gastvrijer wanneer een medewerker vanuit het bedrijf actief de bezoeker een fijne dag wenst, dan wanneer dit vanuit de bezoeker moet komen.

 

4. Neem de tijd om de bezoeker of medewerker te bedanken

Het nieuwe werken zorgt ervoor dat bezoekers zowel medewerkers als gasten kunnen zijn. Tijdens de ontvangst, het verblijf of het verlaten van het pand wordt iedereen beschouwd als een bezoeker. Het pand is hoe dan ook een ontmoetingsplek en iemand heeft de moeite genomen naar de ontmoetingsplek toe te komen. Het wordt vaak gewaardeerd wanneer je de bezoeker bedankt voor zijn of haar komst. Dit geeft hen het gevoel dat ze welkom waren, en dat de volgende keer weer zijn.

 

5. Vraag of je nog iets voor de bezoeker kunt betekenen

Indien er een gelegenheid is om nog even het gesprek aan te gaan met de bezoeker, vraag dan altijd of je nog iets voor hem of haar kunt betekenen. Wellicht wil de bezoeker wat eten en vraagt hij zich af waar in de buurt lekkere broodjes te verkrijgen zijn. Of wil de bezoeker nog even gebruik maken van het toilet maar weet hij niet waar dat is. Je zult vaak het antwoord ‘nee hoor’ te horen krijgen, maar alleen al het feit dat je het aanbiedt draagt bij aan het verhogen van de gastvrijheid.

 

6. Overtref de verwachtingen van de bezoeker

Wil je écht een verpletterende laatste indruk achter laten? Overtref dan de verwachtingen van de bezoeker. Weet je dat de bezoeker met de auto naar het pand is gekomen? Informeer hem of haar over eventuele verkeersdrukte rondom het pand. Is de bezoeker met het openbaar vervoer gekomen? Zorgt dan dat hij of zij de snelste weg naar het station weet. Is het lunchtijd? Geef dan een gezonde snack mee.

Lees hier meer over hoe je bezoekers en medewerkers kunt ontzorgen.

Maak gebruik van onze expertise!

Heb jij behoefte aan inzicht in de klantreis van jouw bezoekers en/of medewerkers? Wij helpen je graag! Naast dat we bij SPARQ voor de beste ontvangst- en facilitaire medewerkers zorgen, kunnen wij je ook helpen bij een stukje consultancy. Met behulp van onderzoeken en metingen adviseren wij jou graag over hoe jij je ontvangst, verblijf en uitzwaai kunt optimaliseren. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten over gastvrijheid?

Ben jij benieuwd hoe de gastvrijheid binnen jouw bedrijf verbeterd kan worden? Wij helpen je graag!