Werken als gastvrouw/gastheer: alles wat je wilt weten

Werken in de hospitality kent vele mogelijkheden. Eerder verdiepten we ons al in werken als receptioniste, en in dit artikel zoomen we dieper in op de functie van gastvrouw en gastheer. Overal waar veel mensen komen, zijn gastvrouwen en gastheren aanwezig. Bijvoorbeeld wanneer je naar een beurs gaat, wanneer je gaat dineren in een restaurant of wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat. In dit artikel gaan we dieper in op de taken, eigenschappen en het salaris van deze functie.

Ga direct naar:
> Wat is een gastvrouw/gastheer?
> Werken als gastvrouw of gastheer
>> Verwelkomen van de gasten
>> De garderobe verzorgen
>> Informatie geven en vragen beantwoorden
>> Gasten begeleiden
>> Rondbrengen van hapjes en drankjes
>> Baliewerkzaamheden en administratieve taken
>> De ontvangstruimte netjes en schoon houden
> Eigenschappen van de ideale gastvrouw of gastheer
> Wat verdient een gastvrouw of gastheer?
> Gastvrouw/gastheer vacatures

 

Wat is een gastvrouw/gastheer?

De voornaamste taak van een gastvrouw/gastheer is het ontvangen van gasten. Een gastvrouw wordt ook wel een hostess genoemd, en een gastheer een host. De gastvrouw of gastheer is vaak de eerste persoon waarmee een bezoeker in aanraking komt. Ze hebben dan ook een grote invloed op de eerste indruk van een gast. Omdat ze vaak het gezicht van de organisatie zijn, wordt van een gastvrouw/gastheer verwacht dat ze er netjes en verzorgd uitzien.

 

Werken als gastvrouw of gastheer

Wanneer je wilt werken als gastheer of gastvrouw zijn je functietaken afhankelijk van de organisatie waar je voor werkt. Gastheren en gastvrouwen worden namelijk op veel verschillende locaties ingezet. Zo kun je werken in de ontvangstruimte van een kantoor, gemeentehuis of ziekenhuis. Maar je kunt ook werken in een restaurant, hotel, of evenementenlocatie. Omdat de functie van gastvrouw of gastheer in zoveel verschillende branches nodig is, is er altijd wel een plek die bij je past. Uiteraard kun je ook kiezen voor afwisseling, door gedurende de week of maand op verschillende locaties te werken. Over het algemeen ben je als gastvrouw/gastheer verantwoordelijk voor de volgende taken:

 

Verwelkomen van de gasten

Waar je ook werkt als gastheer of gastvrouw, het verwelkomen van de gasten staat altijd op nummer één. Je bent het gezicht van het bedrijf en het is je taak om een positieve eerste indruk achter te laten. Als gastvrouw/gastheer ben je pas tevreden wanneer alle gasten zich meer dan welkom voelen.

 

De garderobe verzorgen

Afhankelijk van het weer en de locatie waar je werkt kun je als gastheer/gastvrouw ook verantwoordelijk zijn voor de garderobe. Je zorgt er dan voor dat alle jassen, tassen en overige bagage op een veilige plek ondergebracht worden én weer retour komen bij de gast.

 

Informatie geven en vragen beantwoorden

Als gastheer/gastvrouw ben je beschikbaar om je gasten te voorzien van informatie en hun vragen te beantwoorden. Proactiviteit is hierbij heel belangrijk. Zie je een gast vragend om zich heen kijken? Jij bent de persoon die erop afstapt en hulp aanbiedt.

 

Gasten begeleiden

Werk je bij een groot kantoor, een restaurant of een hotel? Dan kan het voorkomen dat je naast het ontvangen van de gasten, ook verantwoordelijk bent voor hun begeleiding. In een kantoorpand kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gast bij de juiste vergaderruimte aankomt, en in een restaurant loop je mee naar de juiste tafel.

 

Rondbrengen van hapjes en drankjes

Wanneer je werkt bij evenementen komt het vaak voor dat je ook een stukje horeca meepakt in je werk. Wanneer alle gasten verwelkomd zijn kun je als gastheer of gastvrouw je gasten voorzien van een hapje en een drankje. Ook wanneer je werkt in een kantoorpand kan dit onderdeel zijn van je takenpakket. Wanneer een gast even moet wachten op een afspraak kun je het wachten comfortabeler maken door de gast bijvoorbeeld te voorzien van een kopje koffie.

 

Baliewerkzaamheden en administratieve taken

Zeker wanneer je bij een kleine organisatie werkt komt het vaak voor dat je een combinatiefunctie hebt als receptionist(e)/gastvrouw of -heer. In deze rol ben je verantwoordelijk voor de ontvangst van gasten, maar ook voor inkomende telefoongesprekken en mailtjes. Daarnaast kan het zo zijn dat je, wanneer het rustig is, administratieve taken kunt doen. Daarnaast kun je in hele rustige tijden je collega’s ondersteunen waar nodig. Een leuke combinatie! Want dit maakt de functie super afwisselend en nooit saai!

 

De ontvangstruimte netjes en schoon houden

Naast dat je er zelf altijd representatief uitziet, geldt dat ook voor de omgeving om je heen. Het is jouw taak om de ontvangstruimte netjes en schoon te houden. Ook dit draagt namelijk bij aan het creëren van een positieve eerste indruk!

 

Eigenschappen van de ideale gastvrouw of gastheer

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als gastvrouw/gastheer? Lees dan vooral verder! Want wat maakt je nou een goede gastvrouw of gastheer? Een goede host(ess) is vriendelijk, spontaan en enthousiast. Daarnaast is communicatie heel belangrijk. Je moet goed in staat zijn iedere gast vriendelijk en op de juiste manier te woord te staan. Een flinke dosis inlevingsvermogen kan hierbij goed van pas komen. Zijn er klachten? Dan weet jij als geen ander negatieve ervaringen om te buigen in positieve ervaringen. Verder is het belangrijk dat je representatief bent. Je bent tenslotte het visitekaartje van het bedrijf! 

 

Wat verdient een gastvrouw of gastheer?

Het salaris van een gastvrouw/gastheer varieert tussen de €1600 en €2400 bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek. Hoeveel je precies verdient hangt af van leeftijd, ervaring en het bedrijf waarbij je werkzaam bent. Gemiddeld verdient een gastvrouw/gastheer €2000 bruto per maand.

 

Gastvrouw/gastheer vacatures

Lijkt het je leuk om te werken in de hospitality? Dan kunnen we bij SPARQ veel voor je betekenen. We zijn namelijk dé specialist op het gebied van ontvangst. Al dertig jaar bieden we bezoekers en gasten van onder andere internationale kantoren, overheidsinstellingen en universiteiten een gastvrije, warme en sprankelende ontvangst. Iedere dag werken honderden SPARQ’ers in de functie van receptioniste, gastvrouw/gastheer, hospitality manager of facilitair medewerker met veel plezier en energie bij diverse bedrijven. Sommige SPARQ’ers werken op een vaste locatie, en anderen halen juist energie uit werken op afwisselende locaties. Bij SPARQ kijken we écht naar welk bedrijf bij jou past, en welke medewerker bij het bedrijf past. Zo doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat iedere werknemer met 100% werkplezier naar zijn of haar werk gaat. Heb je nog weinig ervaring in de hospitality? Geen probleem! Met behulp van diverse trainingen leren we je alle kneepjes van het vak en zorgen we ervoor dat je jezelf continu kunt ontwikkelen. Wil je meer weten over werken als gastvrouw/gastheer bij SPARQ? Neem dan eens een kijkje bij onze gastheer of gastvrouw vacatures. Bij vragen ben je natuurlijk altijd welkom om contact met ons op te nemen!

Bekijk snel onze gastheer/gastvrouw vacatures!

Werken als gastheer of gastvrouw? Bekijk snel onze vacatures!